Asunnon hinta-arvio: Hintatesti ja hintalaskuri -palvelut vertailussa

Kodin myynnin tullessa ajankohtaiseksi asunnon hinta-arvio on ensimmäisiä asunnon myyjää kiinnostavia asioita. Asunnon hinta-arvio netissä, asuntoarvio, arviokäynti vai kotikäynti? Kiinteistönvälittäjät nimittävät asunnon hinnan arviointia eri nimillä. Kyse on kuitenkin samasta asiasta: asunnon arviointi asunnon arvon selvittämiseksi. Onnistu asunnon kaupassa ja lue miten kiinteistönvälittäjän ilmainen hinta-arvio onnistuu näillä vinkeillä.

Kiinteistönvälittäjän arviokäynti ja asunnon hinta-arvio

Asunnon hinta voidaan selvittää useista eri syistä. Pääasiallisin syy pyytää arviokäynti on asunnon myynti tai myyntiin valmistautuminen. Muita mahdollisia syitä ovat mm. asunnon hinta-arvio pankille, verottajalle, perunkirjoitusta tai ositusta varten. Pankit pyytävät hinta-arvion kirjallisena lainan takaukseen. Kirjallinen arvio asunnon hinnasta on useimmissa tapauksissa maksullinen palvelu, josta käytetään nimitystä arviokirja tai kirjallinen hinta-arvio. On kuitenkin mahdollista, että joidenkin kiinteistönvälittäjien maksuttomiin palveluihin kuuluu ilmainen asunnon hinta-arvio kirjallisena. Etsi kiinteistönvälitys tai kiinteistönvälittäjä ja kilpailuta kiinteistönvälitys, näin asia selviää parhaiten.

Asunnon hinta-arvio netissä: hintatesti vai hintalaskuri?

Helpoin tapa päästä alkuun ja saada asunnolle hinta-arvio on täyttää verkosta löytyvä hintatesti tai hintalaskuri. Verkossa laskurilla tehtävä arvio on aina suuntaa antava ja alustava. Tarkan hinta-arvion saadakseen asunnon myyjän on pyydettävä kiinteistönvälittäjä tekemään arviokäynti paikan päälle. Käytännössä kaikki suuret välitysliikkeet tarjoavat netissä palvelua hintatesti tai hintalaskuri -nimellä. Näissä palveluissa välitysliikkeen verkkosivuilla olevaan laskuriin syötetään perustiedot asunnosta ja annetaan tarvittaessa tarkempia tietoja tarkempaa hinta-arviota varten.

Vertaa hintatesti ja hintalaskuri -palvelut

Perustiedot kohteesta asunnon hinta-arvioon hintalaskurilla:

1. Lähiosoite
2. Pinta-ala
2. Talotyyppi
3. Rakennusvuosi

Mahdollisia tarkentavia tietoja tarkempaa asunnon hinta-arviota varten:

4. Huoneiden lukumäärä
5. Onko asunnossa sauna, parveke ja hissi
6. Asunnon kunto
7. Tontin omistus
8. Kiinteistön kerrosten lukumäärä ja asuinkerros
9. Yhtiövastikkeen määrä

OP hintalaskuri perustiedot asunnosta

Miten hintatestit ja hintalaskurit toimivat?

Asunnon hintalaskurien hinta-arvio perustuu toteutuneisiin asuntokauppoihin ja ne antavat alustavan arvion asunnon hinnasta. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton jäsenyritykset saavat alueella toteutuneet asuntokaupat ja niiden hintatiedot KVKL:n ylläpitämästä Hintaseurantapalvelusta. Asunnon hintatestit vertailevat asunnon myyjän antamia tietoja asunnosta ja sen osoitetiedoista alueella toteutuneisiin asuntokauppoihin vastaavista myyntikohteista. Tarvittaessa näitä hintatietoja ja tilastoja rikastetaan välitysliikkeiden omilla tarkemmilla tiedoilla toteutuneista kaupoista asuntoa ympäröivällä asuinalueella. Asunnon hinta-arvio tehdään näiden hintatietojen ja asunnosta annettuihin tietojen perusteella. Näin saadaan alustava arvio asunnon velattomasta hinnasta, johon asunnon hinta todennäköisesti asuntokaupassa asettuu.

Onko verkossa tehty asunnon hinta-arvio luotettava?

Hintatestin tai hintalaskurin antama asunnon hinta-arvio on aina ennuste. Palveluntarjoaja ei pysty tai ei edes saa luvata asunnosta saatavan tiettyä kauppahintaa. Yksittäisten asuntojen kauppaan ja niiden hintaan liittyy aina epävarmuutta. Sitä suurempaa on ennusteen epävarmuus mitä vähemmän asuinalueella on tehty vastaavien asuntojen kauppoja edellisen vuoden tai puolen vuoden aikana ja mitä enemmän asuntojen kauppahinnassa on ollut vaihtelua. Tästä syystä on aina hyvä vertailla ja kilpailuttaa kiinteistönvälittäjät ja pyytää vähintään kolme välittäjää arviokäynnille. Näin saat tarkemman tiedon juuri sinun asuntosi hinnasta. Osaava ja kokenut kiinteistönvälittäjä pystyy arvioimaan asunnon hinnan hyvin luotettavasti, kun hänellä on tarkka kuva myytävästä asunnosta, sen kunnosta ja varustelusta. Useampi näkemys eri kiinteistönvälittäjien antamasta hinta-arviosta auttaa sinua arvioimaan eri välittäjien hinta-arvioiden luotettavuutta.

Asunnon arviointi netissä antaa hyvän pohjan hinnoittelulle, jos kyseessä on asunnon myynti itse. Hinta laskurin avulla saatu hinta-arvio ei kuitenkaan osaa ottaa huomioon onko isot remontit taloyhtiössä edessä vai takana. Myös asunnon yleinen kunto ja erityisesti keittiön ja kylpyhuoneen mahdolliset remontit vaikuttavat asunnosta saatavaan hintaan. Taloyhtiön hyvä taloustilanne ja se, ettei vastaavia kohteita ole runsaasti markkinoilla nostavat asunnon todellista hintaa hintatestin antamasta myyntihinnasta.

Asunnon hinta-arvio

Ilmainen hinta-arvio asunnosta vai maksullinen arviokirja?

Kiinteistönvälittäjät tulevat mielellään arvioimaan asunnon hinnan ilmaiseksi, jos asunnon myyjä on oikeasti myymässä asuntoa kiinteistönvälittäjän avulla. Tämä kun on oiva keino välittäjälle saada asunto myyntiin. Kiinteistönvälittäjä tavoittelee asuntoa myyntiin ja pyrkii tekemään asunnon hinta-arvion ohessa välitystarjouksen. Ilmaisia arviokäyntejä kannattaa myös ajatella työhaastatteluna, joissa asunnon myyjällä on hyvä tilaisuus tutustua välittäjään, selvittää välittäjän osaamista ja lopulta tehdä valinta parhaasta kumppanista oman asunnon myyntiin.

Jokainen ilmainen asunnon hinta-arvio sisältää kiinteistönvälittäjälle pienen riskin siitä, että asunnon myyjällä ei olekaan todellisia myyntiaikeita. Näitä ilmaisia arvioita pyytävät paljon sellaiset henkilöt, jotka ovat jo päättäneet myydä asunnon itse. Kiinteistönvälittäjä valmistautuu usein huolella myös ilmaisiin arvioihin, joten reiluuden nimissä olisi hyvä, että asunnon omistaja kertoisi todellisista aikeistaan välittäjälle. Jos kyseessä on esimerkiksi hinta-arvio pankille, perunkirjoitusta tai verottajaa varten, niin välittäjä tietäisi tämän arviota tehdessään. Kukaan meistä tuskin haluaa antaa korvauksetta työaikaansa ja soitella turhaan mahdollisen asiakkaan perään.

Asunnon hintaa arvioidessaan kiinteistönvälittäjä valmistautuu arviokäynnille selvittämällä myyntitilastoista vastaavien asuntojen toteutuneet kauppahinnat. Paikan päällä asunnossa välittäjä tutustuu asunnon kuntoon ja ikkunasta avautuviin maisemiin, sen sijaintiin asuinalueella ja kiinteistössä sekä kiinteistön tai osakeyhtiön papereihin. Valmistaudu myös siis itsekin siistimällä asunto ja etsimällä tarvittavat asiakirjat yhtiöstä valmiiksi. Pyri myös varmistamaan kertooko välittäjä niitä asioita, joita olettaa sinun haluavan kuulla vai onko hän aidosti kiinnostunut asunnosta ja rehellinen arviossaan. Kilpailuta kiinteistönvälittäjä ja onnistu välittäjän valinnassa sekä asunnon hinnoittelussa.

Ilmainen arviokäynti eroaa maksullisesta arviokirjasta (AKA)

Arviokäynti antaa asunnolle riittävän tarkan ja luotettavan hinta-arvion normaaleissa asunnon myyntiin liittyvissä tapauksissa. Vaativimpien asunto- ja kiinteistökauppojen ja hinta-arvioiden yhteydessä voi sen sijaan olla tarvetta pyytää arvio auktorisoidulta kiinteistöarvioijalta (AKA). Auktorisoitu kiinteistöarvioija on Keskuskauppakamarin kiinteistönarviointilautakunnan hyväksymä asiantuntija, jolla on asunto-arvioihin soveltuva koulutus ja vähintään 3-5 vuoden työkokemus kiinteistönvälittäjänä tai asuntoarvioista. Auktorisoitu kiinteistöarvioija auttaa varmistamaan asunnon todellisen hinnan mm. vakuusarvioinnissa, tilinpäätöksen, osituksen ja perinnönjaon yhteydessä sekä mahdollisissa riitatilanteissa. Maksullinen arviokirja AKA-arvioijalta antaa puolueettoman ja luotettavan hinta-arvion kiinteistön arvosta ja kirjallisen arviolausunnon, joka on usein 10-20 sivuinen kattava dokumentti asunnon arvosta. AKA-arvioiden hinnat vaihtelevat välittäjästä riippuen useista sadoista euroista aina muutamiin tuhansiin euroihin, riippuen toimeksiannon laajuudesta ja työn haastavuudesta.

Vertaa hintatesti ja hintalaskuri -palvelut

Etuovi.com hintalaskuri

Etuovi.comin asunnon hintalaskuri vaatii rekisteröitymisen ja kirjautumisen. Palvelun antama asunnon hinta-arvio on testien perusteella melko tarkka. Laskuri antaa hintahaarukan asunnon hinnasta, ei tarkkaa hinta-arviota. Palvelun käyttäminen on helppoa, jos rekisteröityminen palveluun ei häiritse. Etuoven palvelu tuo selkeästi esille, että laskurin hinnat ovat suuntaa antavia ja saadakseen tarkemman arvion asunnon hinnasta tulee käyttää kiinteistönvälittäjän palveluita.

Etuovi.com hintalaskuri
Kiinteistömaailma asunnon hintalaskuri

Kiinteistömaailman hinta-arvion laskuria on hyvin yksinkertaista käyttää. Palvelu antaa informatiivisen kuvaajan asuntojen hintojen kehittymisestä asuinalueella. Laskuri ei pyri hinnoittelemaan asiakkaan kyseistä kohdetta, vaan antaa tilastotietoa toteutuneista neliöhinnoista, keskimääräisestä myyntiajasta ja toteutuneiden asuntokauppojen lukumäärästä paikkakunnalla.

Kiinteistömaailma asunnon hintalaskuri
OP hintalaskuri

OP Kodin hintalaskuri on suunniteltu erittäin helpoksi käyttää ja tulos on helposti ymmärrettävä. Plussaa laskurissa on se, että se antaa hinta-arvion asunnon perustietojen pohjalta ja opastaa selkeästi antamaan tarvittavia lisätietoja tarkempaa hinta-arviota varten. Laskurin ohessa olevissa teksteissä ei selvennetä tarkasti, että kyseessä on alustava arvio, johon palveluntarjoaja ei sitoudu.

OP hintalaskuri
Huom! Hintatesti

Huom! Hintatestin käyttöliittymä ei ole niin selkeä kuin muiden vertailussa olevien hinta-arviolaskureiden. Tämä johtuu osaltaan sivuston monotonisesta värimaailmasta ja laskurin upotuksesta sivustolle käyttöliittymätekstien ja yhteydenotto-lomakkeen oheen. Huomin hintatesti antaa arvion asunnon tarkasta arvosta ja asuinalueen keskimääräisen neliöhinnan kehittymisestä viime vuosilta.

Huom! Hintatesti
SKV Hintatesti ja Huoneistokeskus Hintatesti

SKV Hintatesti ja Huoneistokeskus Hintatesti ovat sama palvelu kuin Huom! Hintatesti. Tämä johtuu siitä, että kaikki kolme kiinteistönvälitysketjua ovat Realia Groupin omistamia yhtiöitä. Palveluiden käyttöliittymä ja tulokset asunnon hinnasta ovat täysin vastaavat kaikilla näillä palveluilla. Asunnon myyjän ei siis ole syytä arvioida asunnon hintaa kuin yhdellä näistä palveluista.

Kilpailuta kiinteistönvälittäjä
Asunnon myynti ja kiinteistönvälittäjä

Asunnon myynti - 10 tärkeintä asiaa

Oman kodin myyminen on monille yksi elämän suurimmista kaupoista. Ota huomioon nämä 10 tärkeintä asiaa ja valitse kiinteistönvälittäjä, jonka kanssa onnistut.

Asunnon hinta-arvio ja hintatesti

Asunnon hinta-arvio: palveluvertailu

Asunnon myynnin tullessa ajankohtaiseksi asunnon hinta-arvio ja arviokäynti on ensimmäisiä asioita, joka asunnon myyjää kiinnostaa.

Kilpailuta kiinteistönvälitys

Kilpailuta kiinteistönvälitys

Asunnon myynnin kilpailutus on varma keino löytää  paras kiinteistönvälitys. Paras välittäjä ei välttämättä ole se, jolla on halvin välityspalkkio. Lopulta asunnon myyntihinta ratkaisee.

Välityspalkkio ja välityspalkkiovertailu

Välityspalkkio ja välityspalkkiovertailu

Valtaosassa asuntokauppoja käytetään kiinteistönvälittäjää. Välityspalkkio on yksi tärkeimpiä asioita, joihin asunnon myyjä kiinnittää huomiota välittäjää valitessa.